مجله نماوا، آرش عنایتی تعبیر مشهوری است بر این روایت مذهبی که انسان از گِل سِرشته شد و خداوند از روح خویش بر کالبدش دمید. بنابراین، از همان آغازِ آغاز، سرشت و سرنوشت آدمی و سررشتهی امور و اعمالاش میان اعلی و ادنی در نوسان بوده و هست. آنگونه که رَسَد به جایی که جز …
مجله نماوا، شهرام اشرف ابیانه «چهرهپرداز» به کارگردانی جعفر نجفی، مستندی پر از رنگ و شور زندگی است که گویی میخواهد از دلِ قاب بیرون بزند. صمیمیتِ میان آدمهای فیلم، چنان بکر و دست نخورده است که حضور دوربین هم نمیتواند خدشهای بدان وارد کند. انگار این همه گرد آمده تا آرامشی را تداعی کند …
مجله نماوا، فرهاد خالدی نیک حمید علیدوستی در هیچ یک از دو تیم محبوب پایتخت بازی نکرده است به همین خاطر هیچگاه آنچنان که باید، در کانون توجه برنامههای ورزشی تلویزیونی و مطبوعات ورزشی نبوده است. برنامهها و نشریاتی که معمولاً خروجیشان را براساس سلایق و علایق هواداران قرمز و آبی تنظیم میکنند و کمتر …
مجله نماوا، رضا صائمی مستند نیمه بلند «روزهای ناتمام» به کارگردانی مهدی قربانپور به روزهای کرونایی و قرنطینگی در کیش میپردازد و محور روایت یکی از بیسیمچیهای جنگ است که حالا در جبهه سلامت تلاش میکند تا به جنگ کرونا برود. آقای مومنی معتقد است زمان جنگ صدام ما را نکشت؛ کرونا چطور میخواهد ما …
مجله نماوا، سحر عصرآزاد مستند «چهرهپرداز» روایتی است از مشکلات یک زوج عشایر با تمرکز بر تحصیل و استقلال زنان که بر بستری از روابط و مناسبات قومی دراماتیزه شده و به همین واسطه از یک مستند صرف، فاصله میگیرد. جعفر نجفی که سابقه ساخت مستند تحسین شده «آشو» را از کاراکتر منحصر به فرد …
مجله نماوا، زهرا مشتاق ساختِ «مستند پرتره»، یکی از گونههای شناخته شده و البته پرکاربرد در ساخت فیلمهای مستند است. «بریکولاژ» به کارگردانی محمود توسلیان فیلمی است درباره نادر مشایخی. آهنگساز ایرانی که کارهایش بیشتر به موسیقی مدرن نزدیک است. نادر مشایخی فرزند زنده یاد جمشید مشایخی است و سازنده فیلم از این نشانه شناخته …
مجله نماوا، یاسمن خلیلیفرد «جانپناه» مستندی به کارگردانی فرزاد جعفری است که به مسئلهی شیوع ویروس کرونا در ایران از آغاز این همهگیری میپردازد. نکتهی حائز اهمیت دربارهی این فیلم آن است که مستندساز مستقیماً سراغ خود موضوع کرونا نرفته بلکه مراحل ساخته شدن دو طبقه از بیمارستانِ فیروزآبادی شهر ری را برای پوششدهی بهتر …
مجله نماوا، زهرا مشتاق «آب، باد، خاک، نان» میتواند فیلم مهمی باشد. برای من که یک کنشگر اجتماعی هستم و سالهای زیادی از زندگیام در روستاها گذشته است، هر رسانهای که بتواند صدا و تصویر مردم روستایی در نقاط محروم باشد؛ یک دستاورد محسوب میشود. «آب، باد، خاک، نان» به کارگردانی مهدی زمانپور کیاسری یکی …
مجله نماوا، نغمه خدابخش هر چند که شیوع و همهگیری ویروس کرونا در مدت زمان اندک شوک به جهانیان وارد کرد و باعث تغییر در سبک و شیوه زندگی شد و کل زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داد، اما سوژهی جذاب و پروپیمانی شد برای هنرمندان تا از هر لحظه آن الهام گرفته و …
مجله نماوا، منوچهر دینپرست توجه به محیط زیست دیگر یک دغدغه نیست، بلکه به نیاز حیاتی امروزه ما ایرانیها تبدیل شده است. متاسفانه به خاطر بیبرنامه گیها و غفلتها و ندانمکاری و قطعا نداشتن آموزش صحیح نسبت به حفظ محیط زیست، با وضعیتی بسیار بغرنج رو به رو هستیم. در این میان عدهای از مستندسازها …
مجله نماوا، علیرضا نراقی مستند «کلاغها در باران» درباره یک گروه موسیقی به همین نام است. فیلم شکلگیری و روابطی که منجر به پیوند اعضای گروه شده است را از اولین تلاشها تا پراکنده شدن برخی اعضا روایت میکند، اما به مانند موسیقی گروه کلاغها در باران فیلم هم مبتنی بر فضاست. کار گروه موسیقی …
مجله نماوا، شهرام اشرف ابیانه آنچه در مستندهای حسن نقاشی دیدنی و شنیدنی است هماهنگی حیرتانگیز نریشن و تصویر است. از نریشنهای خوب نوشته شده و با زبانی فاخر و قدیمی، انگار روحی مرده راوی داستان باشد، عکسهایی قدیمی زاییده میشود. گویی عکسهای غبارگرفته، زبان باز کرده و شرح حال میگویند. حسن نقاشی شیوهی سفرنامهنویسی …
مجله نماوا، مهگان فرهنگ فیلمهای مستند ساخته میشوند تا حقیقتی را بیان کنند و به مخاطب نکاتی را نشان دهند تا بتواند تغییری در جهانشناسی و حتی سبک زندگی بوجود آورد. مستند «ای کاش داد میزدم» ساخته فاطمه پریدار است که به تازگی یک معلم نهضت سوادآموزی شده است و برای باسواد کردن زنان افعانستانی …
مجله نماوا، مینو خانی بسیار خوانده و شنیدهایم که زنان و کودکان، اولین قربانیان جنگها هستند. چرا که این زناناند که آگاهانه یا ناآگاهانه، اجباری یا بر طبق میل خود، همسر، برادر و پسران خود را به جبههها بدرقه میکنند. در غیبت مردان، مسوولیت آنها در هدایت زندگی خود و فرزندان چند برابر میشود. در …
مجله نماوا، منوچهر دینپرست مستند «شیرینی فروش» به کارگردانی حدیث مهرانپور را که در مدت ۲۱ دقیقه تولید شده میتوان مستندی کوتاه و دلربا دانست. به گمانم اگر کسی مبتلا به بیماری نباشد قطعا لذت خوردن شیرینی را با چیزی عوض نمیکند. آنقدر شیرینی جذاب و پرحلاوت است که میتوان تاریخچه توجه انسان به این …