بگذارید یکراست بروم سر اصل مطلب. «سلام بمبئی» بدترین فیلمی است که از ابتدای سال تاکنون دیدهام. البته این بیلطفی در حق فیلمهای دیگری است که شاید خیلی دوستشان نداشتهام یا بهکل زیر سؤال بردمشان. چرا که آن فیلمها هرچقدر هم ضعیف در نهایت یک تلاش ناموفق، یک تئوری غلط از آب درآمده بودند. «سلام بمبئی» یک توهین سینمایی است؛ توهین به ذات سینما. اینهمه تبلیغ و تیزر، شمارش معکوس برای آغاز اکران، افتتاحیه با بلیت سیصد هزارتومانی، برای چنین فیلمی، نهتنها توهین به شعور و سلیقه مخاطب است که یک توهین به ذات سینما نیز هست چرا که سلام بمبئی اساساً در حوزه سینما جای نمیگیرد.
«سلام بمبئی» بیشتر یک فیلم تبلیغاتی خوش و آب و رنگ است که در حلقهای از تکرار و کلیشه اسیرشده است. مثل نوار کاستهای قدیمی که در دستگاه جمع میشدند و روی یکتکه از آهنگ میماندند. «سلام بمبئی» هم به همان میزان هم اعصابخردکن است. اصلاً چگونه میتوان چیزی را که فیلم نیست، سینما نیست را با تئوریهای مرسوم سینمایی تحلیل کرد. اصلاً «سلام بمبئی» چه چیزی برای تحلیل دارد؟ اقتباسی از نازلترین و زردترین رمانهای عاشقانه که کلی خرج برداشته و کلی سروصدا کرده را چرا باید تحلیل کرد؟ گفتم اقتباس، حرفم را پس میگیرم، در اقتباس جوهرهای هنری وجود دارد. «سلام بمبئی» هیچچیز ندارد. مشابهش در سینمای هند زیاد است، البته با استانداردهای بالاتر و ویژگیهای سینمایی بهتر. «سلام بمبئی» از فیلم فارسیهای ایرانی هم نازلتر است. اگر میشد یک فیلم فارسی را در زمان تولیدش، ظرف زمانش بررسی کرد و از آن گذشت «سلام بمبئی» هیچ جایی در سینمای امروز ایران ندارد.
«سلام بمبئی»فقط یک اتلاف هزینه و وقت است؛ چه درزمینهٔ ساخت و تولید و چه درزمینهٔ پخش و ارتباط با مخاطب. چرا باید ده هزار تومان پول بلیت داد و 90 دقیقه در سالن سینما نشست تا این حجم از بیهودهکاری و سمبلکاری را تماشا کرد؟ بهتر نیست یک فیلم هندی خوشساخت را با کمترین هزینه تهیه کرد و در خانه دید؟
فیلم که شروع میشود بازی بد گلزار خندهدار به نظر میرسد، اما ماجرا که جلوتر میرود و چند سکانس بعدی را میبینیم میفهمیم کارگردان سعی کرده از بنیامین بهادری بازی بگیرد و وقتی بهوضوح ناامید شده به نماهای اورشولدر و دیالوگهای کوتاه بسنده کرده است. با ورود داستان به هند و به صحنه آمدن بازیگران هندی که دائماً در حال تپق زدن هستند بازی گلزار و بهادری قابلقبول به نظر میرسد و آیا این نهایت فاجعه نیست؟ اصلاً این مد جدید از کجا آمده که یک گروه سینمایی کلی خرج کنند و بروند یک کشور خارجی و فیلمی مشترک بسازند که نتیجهاش چیزی بسیار ضعیفتر از استانداردهای معمول فیلمسازی دو کشور است؟ واقعاً نمیشد این داستان را در ایران و بین دو شهر تعریف کرد؟ کاربرد دراماتیک هند و بازیگران هند جز بازسازی نوستالژی فیلم هندی چه بوده است؟ دیالوگهای مسخره و یکجملهای در تمام فیلم جریان دارد که احتمالاً ناشی از عدم تسلط بازیگران به زبان انگلیسی و هندی بوده است؛ یعنی در هر موقعیتی سادهترین جمله برای واکنش به اتفاقات در جریان فیلم انتخابشده است که مسلماً نمیتواند بار دراماتیکی لازم را همراه داشته باشد.چگونه میتوان در مورد چنین فیلمی به تدوین و فیلمبرداری اشاره کرد وقتی سادهترین و کلیدیترین اجزا نهتنها در خدمت داستان نیستند بلکه مانند عضوی اضافه خودنمایی میکنند؟ موسیقی و رقص و آوازی که قرار است حال و هوای فیلم را منتقل کند بیشتر باعث سردرد میشود.
شخصیت بدمن فیلم آنقدر کلیشهای است که در ضعیفترین فیلمهای هندی هم دیده نمیشود. اصلاً نیمی از شخصیتها اضافه و سرگردان به نظر میرسند. فیلمنامه نه دراماتیک است نه ساختار درست و درمانی دارد. از همه هم جالبتر زیرنویسهای فیلم است که کاملاً با دیالوگهای بازیگران متفاوت است. نقص فیلمنامه در این قسمتها بیش از همه به چشم میآید و بیننده را سرگردان میکند که کارگردان درواقع چه میخواسته بگوید. سکانسهای ابتدایی فیلم که خیلی خندهدار است. وقتی دانشجویان رشته پزشکی سر کلاس نشستهاند و استاد درباره قلب صحبت میکند؛ سادهترین و ابتداییترین اطلاعات به عنوان دروس تخصصی رشته پزشکی ارائه میشود و از بیننده انتظار دارند این فضا را باور کند. شخصیت گلزار که قرار است فردین ماجرا باشد لکه ننگی است بر هرچه شخصیت فردینی که در تاریخ سینمایمان دیدهایم. نه بکر است و نه جذاب. صرف انتخاب گلزار و چشمنوازیاش باید عاشقش شد و این شاید برای دخترهای تینیجر و دبیرستانی جذاب باشد اما نمیتواند بهتنهایی مخاطبان حرفهایتر سینما را جذب کند.شخصیت گلزار که قرار است فردین ماجرا باشد لکه ننگی است بر هرچه شخصیت فردینی که در تاریخ سینمایمان دیدهایم
چگونه میتوان در مورد چنین فیلمی به تدوین و فیلمبرداری اشاره کرد وقتی سادهترین و کلیدیترین اجزا نهتنها در خدمت داستان نیستند بلکه مانند عضوی اضافه خودنمایی میکنند؟ موسیقی و رقص و آوازی که قرار است حال و هوای فیلم را منتقل کند بیشتر باعث سردرد میشود. حداقل فیلمهای هندی و بالیوودی فقط سروصدا ندارند و سکانسهای رقص و آوازشان حسابشده و دراماتیک هستند. این عین نزول است در کیفیت فیلمسازی. جایی که موضوعات فرهنگی و اجتماعی خودمان موضوع کار کارگردانهای بزرگ میشود و کارگردانهای فیلم اولی هرروز شگفتی میآفرینند، چه نیازی به پناه بردن به سینمای هند و شاخصههای آن است؟ پاسخ ساده است. عدم توانایی گروه فیلمسازی باعث شده با صرف یک هزینه کلان و سروشکل دادن به آنچه قرار است فیلم باشد مخاطبان را گول میزنند و آنها را به سالن سینما میکشانند. فیلم در هند میگذرد و ما تا آخر فیلم هم هیچ نشانهای از فرهنگ و سبک زندگی مردم هند به دست نمیآوریم. وقتی انتخاب لوکیشن به عنوان اولین قدم فیلمساز در جهت تولید یک اثر هنری اینقدر بیذوق و سلیقه هدررفته است دیگر نمیتوان راجع به بقیه ابعاد سینمایی این اثر صحبتی کرد.«سلام بمبئی»فقط یک اتلاف هزینه و وقت است؛ چه درزمینهٔ ساخت و تولید و چه درزمینهٔ پخش و ارتباط با مخاطب. چرا باید ده هزار تومان پول بلیت داد و 90 دقیقه در سالن سینما نشست تا این حجم از بیهودهکاری و سمبلکاری را تماشا کرد؟ بهتر نیست یک فیلم هندی خوشساخت را با کمترین هزینه تهیه کرد و در خانه دید؟ البته فروش یکمیلیاردی این فیلم در نخستین روزهای اکرانش چیز دیگری میگوید. گرچه باید صبر کرد و دید وقتی تبوتاب اینهمه تبلیغ و پوستر و شمارش معکوس بخوابد فروش فیلم چگونه خواهد بود؛ اما اگر این روند ادامه پیدا کند فقط باید تأسف خورد به حال فرهنگ و هنر این کشور و بلایی که بر سر سلیقه مخاطبان آمده است. شاید تنها فایده«سلام بمبئی» این باشد که میتواند به عنوان یک مطالعه آسیبشناسی مورداستفاده محققان سینمایی قرار بگیرد. وگرنه «سلام بمبئی» جز عصبانی کردن مخاطب هوشیار و جدی سینما خاصیت دیگری ندارد.
چه خوب سلیقه شخصیتو به جای نقد حرفه ای(!) فیلم غالب کردی… افرین خوشم اومد
خدایی افتضاح بود
فیلم قشنگیه مرسی
آشغاله
داشتم ناامید میشدم و خدا رو شکر یکی پیدا شد بگه چه توهینی بابت این فیلم جلف و ابکی. جلف گفتم چون لمس دست و ادا و اطوار زیاد داشتن کسی چیزی به این ها نگفت، اما تا یک ورزشکار با بانویی که بهش گل بده دست بده از بازی های بعدی محروم می شه؛ کنسرت استاد شجریان رو لغو میکنن و یا شادمهر عقیلی رو مجوز نمی دادن و می گفتن مبتذل می خونه، اما دیسکو دانس عاشقانه اینا از مجلس گرفته تا وزارت ارشاد و حوزه ملاها تاییدش کردن. باور ندارین برید مصاحبه محمدپور کارگردانش رو بخونین و خودش هم گفته راحت همه تایید کردند. از همه مهم تر قبل ساختش گفته بودند بوجه نجومی لازم هست و در دستگاهی دولتی مطرح کردم قول همکاری دادن و تا فیلمو ساختن و به سود رسیدن همه چی رو انکار کردن و گفتن ما خودمون سرمایه گذاری کردیم!!!؛ آخه گفتن دروغگو کم حافظه هست!، کارگردان جایی گفته بخشی از هزینه رو ما و بخشی هم هند متقبل شده و جایی هم گفته ما کلی باج به هند دادیم تا با ما بازی کنن!!!؛ خدایی ساده تر از ملت ما هیچ کجا پیدا نمی شه و همه آدرس جیب ما ملت رو بلند شدن؛ یک فیلم ابکی تکراری که فروشش رو هم مدیون کنجکاوی مردم هند و ایران هست و نه چیز دیگه؛ گلزار هم بازی ضعیفی داشت باز خوبه که دوبله کمک کرد فیلم مصنوعی تر نشه.
کسانی ازش تعریف کردند چون مرده گلزار بودند و یا دو فیلم خوب ندیدن. من هندی بلدم و دیا میرزا با یک رسانه حرف زده و جایی گفته فیلم ساده ای بود و مثل فیلمای ما کش و پیجیده تر نبود؛ این ینی فیلم های ما بهترن
یکی از بهترین فیلما بود واقعا عالی بود
اشغال به تمام معنا مثل یه ساختمونی که با یه فوت فرو می ریزه
کما خوب بود چون با حیایی هم بازی بود.
من این فیلم را تو اتوبوس دیدم، فیلم آبکی ای بود. گلزار هم که مثل همیشه اخمش تو هم بود. انگار مردم بدهکارشن که همش تو فیلم هاش اخمش تو همه.
بهترین فیلمی بود که تاریخ سینمای بین الملل ایران به خودش دیده…گربه دستش به گوشت نمیرسه میگه پیف پیف بو میده!!!!
فوق العاده فیلم ضعیف.بازیها ضعیف.فیلمنامه سطح پایین.با این همه سرو صدا و تبلیغات هیچ چیزی برای عرضه نداشت .تنها فیلم خوبی که از گلزار یادم میاد فیلم بوتیک بود و بس.بقیه فیلمهاش واقعا ناامید کننده بود.البته فراموش نشه در ایران فیلم نامه خوب که بتونه از بازیگر بازی بکشه بسیار کم هستش و همش تقصیر بازیگر نیست.خلاصه حیف این پول..
سلام
فیلم خوب و جالبی نبوداما
به نظرمن نقد خیلی کوبنده ای بود و بیشتر حالت اهانت داشت تا نقد
من سررشته ای ندارم اما میدونم اسم این رو نمیشه گذاشت نقد بلکه توهین محضه
شاید این فیلم برای سرگرمی تاحدودی خوب بوده باشه اما هیچ ارزش هنری نداشت وفیلمنامه کاملا کلیشه ای بود و حتی یه سکانس خوب ودرست حسابی نداشت
وازشروع فیلم ضعفش نمود پیدا میکرد البته بخش های بسیار کوچک مثبتی داشت که ضعف زیادفیلم اون خوبی های بسیار اندک و میپوشوند
وبه نظرمن اونایی که فیلمو دوست داشتند از اون دسته افرادی اند که فیلم رو فقط واسه وقت گذرونی میبینند
فقط میتونم بگم برات متاسفم با این دیدگاهت.. شک ندارم یه حزب اللهی داغون هستی.. برو خوش باش با این نقدت خخخ جامعه اگه بخواد به حرف های شما گوش بده که چیزی ازش نمیمونه.. دقیقا مثل وضعیت الان..