خبر درگذشت عباس کیارستمی که همه منتظر شنیدن خبر بهبود کامل او و شروع ساخت فیلم جدیدش بودند، نیمهشب دوشنبه ۱۴ تیرماه به روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت و به دنبال آن پیامهای تسلیت از سوی مدیران و اهالی سینما هم منتشر شد. این درحالیکه است که برخی سینماگران در تلاش هستند برای اطلاع از آخرین وضعیت این کارگردان و ادای احترام به او به فرانسه سفر کنند.
حجتالله ایوبی: روز تلخ سینمای جهان سرانجام رسید
حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی در متنی درگذشت عباس کیارستمی را تسلیت گفت و فقدان او را برای سینمای ایران امری جبرانناپذیر دانست.
در پیام ایوبی آمده است:
به نام خداوند باران و شکوفه
روز تلخ سینمای جهان سرانجام رسید. سینمای ایران عزادار شد. کیارستمی رفت. اگرچه تلخ است و باورنکردنی اما باید از امروز سینمای ایران روزگارش را بدون آن چهره دلنشین و آرام و سرشار از لبخند به زندگی سپری کند. کیارستمی رفت اما راهش و نگاهش برای همیشه میماند. شکوفههایی که روئیدند در وزش باران اندیشههای کیارستمی میشکفند، همچنان در ایران و جهان. کیارستمی یعنی باران، یعنی شکوفه یعنی رویش، یعنی هنر باتجربههای تازه. از بذرهایی که او نشاند در جانها و دلها، میآیند در پی هم بوستانها و گلستانها. او رفت اما گشود پنجرههایی فراوان به زندگی. روزنههایی به نور و روشنایی. روایت کرد بیهیچ ادعا، شعر و ادب ایرانی. تسلای خاطر همه شما سینماگران و سینما دوستان آنهمه شروق است که میبینیم در این غروب دلگیر. آنهمه برآمدن که هست در این فروشدن.
فروشدن چو بدیدی برآمدن بنگر/ غروب شمس و قمر را چرا زیان باشد
تو را غروب نماید ولی شروق بود/ لحد چو حبس نماید خلاص جان باشد
کدام دانه فرورفت در زمین که نرست/ چرا به دانه انسانت این گمان باشد
این غم جانکاه را از همه وجود به مردم ایران بهویژه سینماگران گرامی تسلیت میگویم.
اصغر فرهادی: او راه را برای دیگران باز کرد
اصغر فرهادی کارگردان مطرح سینمای ایران هم در گفتوگویی با روزنامه گاردین از فقدان کیارستمی گفته است.
اصغر فرهادی که گویا قرار بوده برای دیدار با کیارستمی به پاریس سفر کند، گفت که از درگذشت این فیلمساز «بسیار ناراحت و در شوک کامل» است: «او تنها یک فیلمساز نبود. او یک عارف امروزی بود، هم در سینما و هم زندگی خصوصیاش.»
این برنده جایزه اسکار همچنین اشاره کرد موفقیت کیارستمی به نسلهای بسیاری از فیلمسازان ایرانی کمک کرد. او همچنین بیان کرد: «او مسلماً راه را برای دیگران باز کرد و روی خیلیها تأثیر گذاشت. فقط دنیای سینما نیست که مردی بزرگ را ازدستداده، کل دنیا انسان بزرگی را ازدستداده است.» فرهادی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا هم درباره ملاقاتی که چند هفته قبل و پس از بازگشت از جشنواره فیلم کن با کیارستمی داشته، یادآور شد: «در آخرین دیداری که با او داشتم، بیشتر درباره آینده حرف زدیم تا گذشته و من وقتی از آن خانه بیرون آمدم مطمئن بودم که سالهای سال زنده خواهد بود. برایم قابلباور نیست و بسیار دلتنگ حرفهایش هستم.»
کمال تبریزی: استاد آرام سینما بهآرامی رفت
کمال تبریزی هم در متنی نوشت:
در میان بزرگان سینما فیلمهایش بیش از همه مرا دچار حیرت میکرد و با دیدن آنها تحت تأثیر عجیب و غیرقابلتوصیفی قرار میگرفتم؛ حسی کاملاً نزدیک به حقیقت زندگی و بهشدت متفاوت با دنیای سینما! دنیایی مختص کیارستمی و منحصربهفرد. آرامشی دوستداشتنی که مطمئنم حالا که پیش ما نیست، آرامتر است! طعم گیلاسش نشانه خوبی از حال فعلی اوست؛ حالی که مرا به آرامش دعوت میکند. به حالش غبطه میخورم. مثل فیلمهایش دوباره دچار حیرتم کرده است! استاد آرام سینما بهآرامی رفت! آرامش نشانه انسانهای بزرگ است.
رضا میر کریمی: خانهات آباد که سینمای ما را آباد کردی
رضا میر کریمی مدیرعامل خانه سینما هم که در تدارک انتقال پیکر کیارستمی به ایران است، دل نوشتهای را در اختیار رسانهها قرار دارد:
به نام دوست
سلام استاد عباس کیارستمی، خسته نباشی، خانهات آباد که سینمای ما را آباد کردی.
پرسیدم اگر نباشی دلت برای چه چیز اینجا تنگ میشود؟ گفتی برای تغییر فصلها. برای پاییز بعد از تابستان و برای بهار بعد از زمستان.
حالا دل سینمای جهان در فصلهای پی در پی بیتو تنگ میشود و تو آسوده و بیدرد و آرام باش که رسیدی و خانه دوست همانجاست.
شهاب حسینی: برای ما الگویی ملموس و قابل استناد برای خودساختگی بودی
شهاب حسینی هم در نامهای که بهعنوان شاگرد غیرحضوری عباس کیارستمی آن را امضا کرده، نوشته است:
عباس کیارستمی عزیز. تو همواره برای ما الگویی ملموس و قابل استناد برای خودساختگی، استقلال اندیشه و ترسیم شخصیت جهانی و قابل افتخار و احترام بودی. بهراستی تو در حافظه تاریخی ما، جاودان خواهی بود. همواره از تو بهعنوان نخستین پرچمدار جهانی عزت سینمای این مرزوبوم یاد خواهیم کرد و راهت را در جهان اندیشه ادامه خواهیم داد. تنها لحظهای به خود بالیدم که نامم را در کنار نامت، در ادامه راهت، برای سربلندی این سرزمین دیدم هرچند که تو نیز شایسته، تقدیر نشدی و درک احوالت تحمل گرانبار آن را بر من آسانتر کرد.
و میدانم دنیا برای تفکر دانایانی چون تو هرروز تنگتر میشود و پرواز اندیشهات سختتر و سقف برائت کوتاهتر؛ بنابراین بااینکه دلمان از عروجت میگیرد و برای دیدن و شنیدنت تنگ میشود اما حضور حالت را در جهان نا محدودیتها شادباش میگویم. وصالت را تبریک و بازگشت قطره زلال وجودت را به اقیانوس عشق الهی برایت نوش و گوارا آرزومند و امیدوارم.
همچنین حسین علیزاده نیز به مناسبت درگذشت عباس کیارستمی کارگردان بینالمللی سینمای ایرانی پیام کوتاهی در اختیار رسانهها گذاشت.
در متن پیام حسین علیزاده آمده است:
با یار دیرینمان، عباس کیارستمی
لحظه تلخی است
از اینکه ما هستیم…
اما او نیز هست و خواهد بود.
عباس کیارستمی،
مشقِ شبِ هر شب.
علی مراد خانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید روح الله حسینی مدیر مدرسه ملی سینمای ایران، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، محمد حیدری دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، فرید فرخنده کیش مدیرعامل انجمن سینمای جوان، کانون کارگردانان و کانون فیلمنامه نویسان سینمای ایران در پیامهایی جداگانه درگذشت عباس کیارستمی را تسلیت گفتهاند. شخصیتهای مختلف فرهنگی و هنری و اهالی ادبیات و ورزشکاران با انتشار پیامهای تسلیت یاد عباس کیارستمی را گرامی داشتند. بسیاری از هنرمندان یا صفحات خود را در شبکههای اجتماعی سیاه کردند یا تصویری از کیارستمی را منتشر کردهاند.