جشنواره فجر، مهمترین رویداد سینمایی کشور تا کمتر از یک هفته دیگر برگزار میشود و حرفوحدیثها شروع میشود؛ اما جالبترین نکته جشنواره فجر این است که برای اکثر مردم، همه این ده روز جشنواره خلاصه میشود در چند جایزه اصلی. بهترین بازیگران اصلی و مکمل، بهترین فیلم و بهترین فیلم منتخب مردم. شاید برای افرادی که کمی حرفهایتر سینما را دنبال میکنند جایزه بهترین کارگردان هم مهم باشد اما بقیه جوایز آنقدرها که باید جذاب نیست و در ذهن مخاطبان نمیماند. البته این رویه مخصوص همه کشورها و همه جشنواره و فستیوالهای سینمایی است. بههرحال ویترین فیلم و آنچه درنهایت در ذهن مخاطب میماند بازی بازیگران است و اگر کارگردان نتواند بازی مناسب را از نقشآفرینانش بگیرد، با بهترین فیلمنامه هم نمیتواند ارتباط لازم را با بیننده برقرار کند. سیمرغ بلورین بهترین بازیگری هم اتفاق مهمی است در کارنامه حرفهای یک بازیگر. یک سیمرغ بلورین ساده میتواند مسیر یک بازیگر را بهکلی عوض کند. گاهی این سیمرغ با خودش عطر خوش موفقیت آورده و گاهی چون طلسمی بر شانه بازیگر مربوطه نشسته و پایانی شده است بر یک دوره فعالیت هنری؛ اما درهرصورت همانقدر که کارگردان و تهیهکننده تلاش میکنند فیلمشان بهموقع به جشنواره برسد، خوب دیده شود و با دستپر به کارش پایان دهد، بازیگران هم سعی میکنند در فصل اهدای جوایز سینمایی پررنگ ظاهر شوند و سیمرغی با خود به خانه ببرند. امسال اما چند بازیگر حسابی کارکردهاند و هرکدام با چند فیلم در جشنواره حاضرند و همین موضوع میتواند شانس برنده شدنشان را دوچندان کند. با ما همراه باشید تا پرکارترین بازیگران جشنواره سی و پنجم فجر را بشناسیم:
سیامک صفری- پنج فیلم:
سیامک صفری استاد بیچونوچرای تئاتر است که گهگاه به تلویزیون و سینما هم سری میزند. آخرین حضور صفری بر صحنه تئاتر مربوط به نمایش «میسیسیپی نشسته میمیرد»، کاری از همایون غنی زاده بود که با استقبال بینظیری روبرو شد. صفری تاکنون یکبار تا نزدیکیهای کسب سیمرغ رفته اما درنهایت رقابت را به سعید آقاخانی واگذار کرد. در سی و سومین دوره جشنواره فجر بود که صفری به خاطر بازی بسیار زیبایش برای فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من»، ساخته هومن سیدی نامزد سیمرغ بود اما آقاخانی برای فیلم «خداحافظی طولانی»، کاری از فرزاد مؤتمن توانست او را شکست دهد؛ اما امسال صفری با دستپر بازگشته است و در کنار آذرنگ پرکارترین بازیگر مرد و پرکارترین بازیگر جشنواره هم هست. وی با فیلمهای «سوفی و دیوانه» (مهدی کرم پور)، «انزوا» (مرتضی علی عباس میرزایی)، «فراری» (علیرضا داوود نژاد) و «پشت دیوار سکوت» (مسعود جعفری جوزانی) و «کارگر ساده نیازمندیم» (منوچهر هادی) در جشنواره سی و پنجم حضور دارد و بهاحتمالزیاد یکی از کاندیدهای اصلی سیمرغ بلورین خواهد بود و برای اولین سیمرغاش تلاش خواهد کرد.
حمیدرضا آذرنگ- پنج فیلم:
حمیدرضا آذرنگ هم باسابقه تئاتری طولانی دیگر بازیگری است که امسال با دستپر به جشنواره آمده است. آذرنگ بهعنوان نمایشنامهنویس و بازیگر در عرصه تئاتر جوایز مختلفی را کسب کرده است و برای بازی در فیلم «ملکه» ساخته محمد باشه آهنگر و محصول سال 1390 بسیار ستوده شد و برای سیمرغ بلورین بازیگر مکمل مرد نامزد شد. همچنین وی برای بازی در فیلم «آسمان زرد کمعمق» برنده بهترین بازیگر نقش مکمل مرد در جشنواره فیلم فجر به انتخاب منتقدین ماهنامه فیلم در سال 1391 شد. آذرنگ که سال گذشته با فیلم نهچندان موفق «آااادت نمیکنیم» در جشنواره فجر حضور داشت، امسال با حضور در چند فیلم با طیفهای مختلف شانس خود را برای کسب سیمرغ میآزماید. آذرنگ در جشنواره فجر سی و پنجم با فیلمهای «قاتل اهلی» (مسعود کیمیایی)، «دعوتنامه» (مهرداد فرید)، «آذر» (محمد حمزهای)، «رگ خواب» (حمید نعمتالله) و «بیستویک روز» بعد (سید محمدرضا خردمندان) حضور خواهد داشت. البته دعوتنامه به بخش رقابتی راه نیافته است و فقط در بخش چشمانداز سینمای ایران حضور خواهد داشت.
پژمان بازغی – سه فیلم:
برخلاف صفری و آذرنگ، بازغی کارش را از تلویزیون و سریال محبوب آژانس دوستی آغاز کرد و با درخشش در تلویزیون توانست به سینما راه یابد. اوج درخشش بازغی را میتوان فیلم دوئل، محصول سال 1382 ساخته احمدرضا درویش دانست که نامزدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد را برایش همراه داشت اما بهرام رادان برای بازی در شمعی در باد (رخشان بنی اعتماد) توانست او را شکست دهد و سیمرغ بلورین را تصاحب کند. در بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر هم بازغی برای بازی در فیلم مرگ کسبوکار من است (امیر ثقفی) دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد را تصاحب کرد. بازغی که در جشنواره سال گذشته با فیلم بسیار موفق بارکد حضور داشت، امسال حضور پررنگتری را تجربه میکند. بازغی در اسرافیل (آیدا پناهنده) بعد از تجربه موفق ناهید همکاری مجددی با این فیلمساز دارد و همچنین با فیلمهای فصل نرگس (نگار آذربایجانی) به رقابت برای سیمرغ خواهد پرداخت و با دریاچه ماهی (مریم دوستی) در بخش غیررقابتی حضور خواهد داشت. باید دید آیا امسال قرعه به نام او خواهد افتاد تا بالاخره بتواند برنده سیمرغ بلورین باشد یا خیر.
هومن سیدی- سه فیلم:
سیدی که سال گذشته با کارگردانی فیلم «خشم و هیاهو» در جشنواره حضور داشت، جشنواره سی و پنجم را به عنوان یک بازیگر پرکار خواهد گذراند. سیدی شاید برای مخاطبان به عنوان یک بازیگر مطرح باشد اما عمده جوایز و فعالیتهایش مربوط به کارگردانی است. سیدی امسال با سه فیلم «آذر» (محمد حمزهای)، «مادری» (رقیه توکلی) و «کمدی انسانی» (محمدهادی کریمی) در جشنواره فجر سی و پنجم حضور خواهد داشت.
فرهاد اصلانی- سه فیلم:
فرهاد اصلانی از آن بازیگرانی است که یک رقیب جدی برای سایرین است و حضورش در هر فیلمی ممکن است به معنای سیمرغ بلورین در دستانش باشد. اصلانی برای فیلمهای «دختر» (رضا میر کریمی) در جشنواره فجر سیوچهار، «دوران عاشقی» (علیرضا رئیسیان) در جشنواره سیوسه، «قصهها» (رخشان بنی اعتماد) در جشنواره سیودو و «آسمان پرستاره» در جشنواره هجدهم فجر کاندید دریافت سیمرغ بوده است و برای فیلمهای «خرس» و «قصههای زندگی» توانسته است سیمرغ بلورین را از جشنواره فجر سیام کسب کند. اینها البته همه جوایز اصلانی نیست و بهتازگی هم توانسته برای بازی در فیلم «دختر» چندتایی هم جایزه بینالمللی را تصاحب کند. اصلانی امسال با فیلمهای «ماجان» (رحمان سیفی آزاد)، «یک روز بخصوص» (همایون اسعدیان) و «زیر سقف دودی» (پوران درخشنده) در جشنواره حضور دارد. بیصبرانه منتظریم تا ببینیم اصلانی میتواند طلسم سه دوره متوالی کاندید شدن را بشکند و با دو فیلمی که در بخش رقابتی حضور دارند (یک روز بخصوص و زیر سقف دودی) بالاخره به سیمرغ دست یابد یا خیر.
[animate animation=”flash” duration=”2″ delay=”2″]بازیگرانی که با دو فیلم به جشنواره فجر سی و پنجم میآیند:[/animate]
مهدی پاکدل: مهدی پاکدل هم جز بازیگرانی است که سابقه تئاتری دارند و بستر کاریشان تئاتر است؛ اما عمده شهرت وی به بازی در سریال «اولین شب آرامش» ساخته احمد امینی بازمیگردد. همچنین بازی در فیلم «محمد رسولالله» مجید مجیدی نیز نام وی را در سینما مطرح کرد. پاکدل امسال با فیلم ماجرای نیمروز ساخته دوم محمدحسین مهدویان (بعد از ایستاده در غبار) و بنبست وثوق (حمید کاویانی) در جشنواره حضور دارد. بنبست وثوق البته جز فیلمهایی است که بعد از انصراف «شعلهور» نعمتالله و «امپراتور جهنم» شیخ طادی به جشنواره رسید. از سوی دیگر پاکدل در فیلم«خانه کاغذی» ساخته مهدی صباغ زاده نیز حضور داشت که نتوانست به لیست نهایی فیلمهای جشنواره امسال راه یابد.
حمید فرخ نژاد: حمید فرخ نژاد با کارنامه درخشان بازیگریاش، با بازی در فیلم «عروس آتش» خسرو سینایی توانست خود را بهعنوان یکی از بهترین بازیگران سالهای پس از انقلاب بشناساند. وی برای این فیلم علاوه بر سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشنواره فجر هجدهم به دست آورد. همچنین هنرنمایی وی در فیلم «استرداد» به کارگردانی علی غفاری از سی و یکمین جشنواره فجر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد را برایش همراه داشت. فرخ نژاد امسال با بازی در دنباله فیلم پر سروصدای «گشت ارشاد» یعنی «گشت 2» به کارگردانی سعید سهیلی و «خوب، بد، جلف»، اولین ساخته بلند سینمایی پیمان قاسمخانی حضور دارد. باید دید هنرنمایی وی در دو نقش کمدی میتواند نظر هیئت انتخاب را جلب کند و دومین سیمرغ بلورین را برایش به ارمغان آورد یا خیر.
مهرداد صدیقیان: بازیگر جوان و پرکار سینمای ایران که درخشش با فیلم «اتوبوس شب» اثر کیومرث پوراحمد و در کنار مرحوم خسرو شکیبایی شروع شد که اتفاقاً برایش نامزدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد را همراه داشت با نقشآفرینی در چندین سریال و فیلم سینمایی توانسته خود را بهعنوان یک بازیگر جدی مطرح کند. بعد از حذف فیلم «زرد» از جشنواره صدیقیان با دو فیلم «ماجرای نیمروز» و «سهیلا 17» در جشنواره فجر حضور خواهد داشت.
مصطفی زمانی: بازیگری که با ایفای نقش یوسف پیامبر در سریال تلویزیونی مرحوم حجتالله سلحشور به شهرت رسید و در چند سال اخیر در بسیاری از فیلمهای سینمایی حضورداشته است. بعد از درخشش اخیرش در سریال شهرزاد ساخته حسن فتحی، امسال با دستپر به جشنواره فجر میآید. او که یکبار برای بازی در فیلم یک «عاشقانه ساده» ساخته سامان مقدم در جشنواره فجر سیام کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل شده است، بعد از حذف فیلم «لابی»، در جشنواره فیلم فجر با فیلمهای یک روز بخصوص و «سارا و آیدا» (مازیار میری) حضور دارد. مسلماً همکاری با بزرگان سینمای ایران با یک استعداد جوان میتواند بسیار جالبتوجه باشد بهویژه که به نظر میرسد زمانی در فیلم میری دست به ریسک زده و نقش متفاوتی ازآنچه تاکنون از وی دیدهایم بازی کرده است.
رضا کیانیان: کیانیان هم از آن رقبای قدر است که لیست بلند بالایی از جوایز و افتخارات را یدک میکشد. کیانیان که سال گذشته با ایفای نقشی کوتاه در «بارکد» و آخرین اثر کیومرث پوراحمد یعنی «کفشهایم کو» حضور داشت که اتفاقاً برای «کفشهایم کو» هم کاندید دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد هم بود. کیانیان در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر با دو اثر یعنی «تقصیر من نیست» (اسماعیل میهندوست) که قبلاً با نام «ترومای سرخ» معرفیشده بود و «فراری» حضور دارد.
صابر ابر (ویلاییها و تابستان داغ) علیرضا شجاع نوری (کمدی انسانی و نگار) و امیر آقایی (فصل نرگس و بدون امضا بدون تاریخ)، پولاد کیمیایی (گشت 2 و خفگی) دیگر بازیگرانی هستند که هرکدام با دو فیلم در جشنواره سی و پنجم حضور خواهند داشت.
بعد از حذف «خانه کاغذی» پرویز پرستویی با فیلم «قاتل اهلی» در جشنواره حضور دارد که همین یک فیلم هم کافی است تا بتواند یکی از مهمترین بختهای سیمرغ باشد. بابک حمیدیان که در سالهای گذشته چه در عرصه سینما و چه تئاتر پرکار بوده است امسال بعد از حذف دو فیلم «کاناپه» و «خرگیوش» با فیلم «سهیلا» در جشنواره حضور دارد. نوید محمد زاده بعد از تصاحب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل برای فیلم «ابد و یک روز» در سی و چهارمین جشنواره فجر امسال بیسروصدا تر و فقط با یک فیلم یعنی «بدون امضا بدون تاریخ» راهی جشنواره شده است. این بازیگران باوجود یک فیلم همچنان از شانسهای جدی برای دریافت سیمرغ بلورین محسوب میشوند.
شما مشتاق دیدن هنرنمایی کدام بازیگر هستید؟
در گزارش بعدی با ما همراه باشید تا نگاهی هم به زنان پرکار جشنواره سی و پنجم بیندازیم.